Družba za ravnanje z odpadno embalažo, d.o.o.   

Zahteve za embalažo

Zahteve za embalažo so v Uredbi o embalaži in odpadni embalaži opredeljene v členih od 7 do 13. Določbe se začnejo uporabljati od 1.1.2022.

Oznake na embalaži so namenjene za razvrščanje embalaže in so pomembne tako za zbiralce, predelovalce kot odstranjevalce odpadkov, so pa informacija tudi za potrošnike.


Najbolj razširjen je znak Mobiusova zanka. Je simbol - trikotnik - za izdelek ali embalažo, ki ima na koncu življenjskega cikla določeno zbiranje in procese recikliranja. Vsak krak Mobiusove zanke namreč predstavlja del verige potrebne za uspešno recikliranje: zbiranje, predelavo v nov izdelek in nakup izdelka iz reciklata.

 

Najpomembnejše oznake za posamezne embalažne materiale

 

material okrajšava oštevilčenje
polietilen tereftalat PET 1
polietilen z visoko gostoto HDPE 2
polivinil klorid PVC 3
polietilen z nizko gostoto LDPE 4
polipropilen PP 5
polistiren PS 6
valovita lepenka PAP 20
nevalovita lepenka PAP 21
papir PAP 22
jeklo FE 40
aluminij ALU 41
les FOR 50
pluta FOR 51
bombaž TEX 60
juta TEX 61
brezbarvno steklo GL 70
zeleno steklo GL 71
rjavo steklo GL 72
papir in lepenka/različne kovine C/prevladujoči material 80
papir in lepenka/plastika C/prevladujoči material 81
papir in lepenka/aluminij C/prevladujoči material 82
papir in lepenka/plastika/aluminij C/prevladujoči material 84

 

 

Povezane novice

Družba za ravnanje z odpadno embalažo Embakom ima v okviru upravljanja skupnega sistema spodaj navedeno mrežo zbirnih centrov, kjer prevzema nekomunalno embalažo v okviru družbe za ravnanje z odpadno embalažo. Končni uporabnik embalaže (ki ni potrošnik) jo lahko odda na naslednji mestih:

Pri ravnanju z odpadki se moramo držati hierarhije, ki nam jo narekujeta evropska in slovenska zakonodaja. Obe zapovedujeta osredotočanje na preprečevanje odpadkov, sledi ponovna uporaba, reciklaža, za tem pride na vrsto

Pri ravnanju z odpadki se moramo držati hierarhije, ki nam jo narekujeta evropska in slovenska zakonodaja. Obe zapovedujeta osredotočanje na preprečevanje odpadkov, sledi ponovna uporaba, reciklaža, za tem pride na vrsto energijska predelava in na koncu odlaganje.

Ustrezno odlaganje embalaže je pomembno. Pred oddajo le-te predlagamo, da jo popolnoma izpraznite in stisnete. Ločeno zbrana embalaža je pomemben vir surovin, preko sortiranja in recikliranja stopa v krožni tok in se pon

Ustrezno odlaganje embalaže je pomembno. Pred oddajo le-te predlagamo, da jo popolnoma izpraznite in stisnete.
Ločeno zbrana embalaža je pomemben vir surovin, preko sortiranja in recikliranja stopa v krožni tok in se ponovno uporabi za enake, podobne oz. druge izdelke.

Embalaža so vsi predmeti iz kakršnega koli materiala (papir, karton, plastika, kovina, les, steklo, keramika, slama, ipd.), ki obdajajo surovino, polproizvod, proizvod) ali ga držijo skupaj, za zaščito blaga na poti do k

Embalaža so vsi predmeti iz kakršnega koli materiala (papir, karton, plastika, kovina, les, steklo, keramika, slama, ipd.), ki obdajajo surovino, polproizvod, proizvod) ali ga držijo skupaj, za zaščito blaga na poti do kupca, ravnanje z njim, dostavo in predstavitev blaga od njegovega proizvajalca do uporabnika embaliranega blaga ali potrošnika.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?