Družba za ravnanje z odpadno embalažo, d.o.o.   

EMBALAŽNA SHEMA

Vključitev v embalažno shemo

 

Vlada je 8.4.2021 sprejela novo Uredbo o embalaži in odpadni embalaži. Pričakuje se, da bo s tem preprečeno kopičenje mešane komunalne embalaže (embalaže iz rumene kante) pri komunalnih podjetjih, ki ga je vlada v preteklih letih reševala z interventnimi zakoni.

 

S to uredbo je postavljena zakonska podlaga, da vsak gospodarski subjekt - podjetje ali samostojni podjetnik - poskrbi, da je vsa embalaža (ne glede na količino), ki jo uvaža na trg RS oziroma jo daje na trg RS, tudi pobrana. Za to embalažo je potrebno poskrbeti tudi v smislu ustreznega ravnanja. To v njegovem imenu in za njegov račun naredi družba za ravnanje z odpadno embalažo.

Kaj to pomeni za vas, če ste podjetje oziroma s.p.?

 

V praksi to pomeni, da se mora vsako podjetje, ki prvič daje na trg RS embalirane izdelke ali embalažo ali embalirane izdelke ali embalažo uvaža za lastne potrebe:

 

 1. Vključiti v družbo za ravnanje z odpadno embalažo
 2. Plačati embalažnino

Primeri načinov dajanja odpadne embalaže na slovenski trg:

 

 • pakirano blago uvažate ali pridobivate iz EU
  (primer: podjetje iz tujine pridobiva/uvaža pakirane šampone in jih v Sloveniji proda; ali npr. frizerka jih po internetu naroči iz tujine in jih porabi v salonu), ali
 • uvažate ali pridobivate t.i. servisno embalažo (embalaža za polnjenje na prodajnem mestu) iz tujine in jo prodajate na trgu RS
  (primer: podjetje v tujini kupi škatle za pice, vrečke za pecivo, embalažo za hrano »to-go«, in jih bo prodajalo gostilnam, trgovinam ipd.) ali,
 • proizvajate t.i. servisno embalažo
  (primer: podjetje proizvaja škatle za burgerje, vrečke za kruh, embalažo za hrano »to-go« in bo to embalažo prodajalo gostilnam, trgovinam ipd.) ali
 • embalirate izdelke v RS oz. jih pod vašo blagovno znamko embalira drugo podjetje in te embalirane izdelke prodate na trgu RS ali pa jih sami uporabite za lastne potrebe
  (primer: podjetje je proizvajalec barv za lase. Barvo za lase pod svojo blagovno znamko embalira v plastično stekleničko in kartonsko škatlo samo ali barvo za lase embalira drugo podjetje zanj).

Če se najdete vsaj v enem izmed zgoraj navedenih primerov, ste dolžni poskrbeti, da je vaša odpadna embalaža na slovenskem trgu pobrana in da so stroški v zvezi z embalažo plačani.

 

To za vas naredimo mi.

 

Kako?

 

Preprosto v samo treh korakih:

 

 1. Izpolnite spodnji obrazec o količinah embalaže, ki jo prvič dajete na slovenski trg oziroma jo uvažate za lastne potrebe, in poslali vam bomo nezavezujočo ponudbo
 2. Sklenite pogodbo z družbo za ravnanje z odpadno embalažo
 3. Plačate embalažnino

 

Za vse, kar sledi, bomo poskrbeli mi.

 

Poenostavljeno povedano bo naša družba za ravnanje z odpadno embalažo poskrbela za odvoz vaše odpadne embalaže in ustrezno ravnanje z njo = recikliranje oz. predelavo.

 

Vsi zavezanci so se morali do 24.5.2021 vključiti v sistem ravnanja z odpadno embalažo ter začeti poročati in plačevati stroške (t.i. embalažnina). Kazni za neizpolnjevanje obveznosti znašajo med 1.200 EUR in 4.000 EUR.

 

Z uredbo se ureja proizvajalčeva razširjena odgovornost (PRO) za embalažo. To pomeni, da je proizvajalec, ki embalirane izdelke daje na slovenski trg, dolžan poskrbeti za ta izdelek tudi, ko ga nekdo zavrže in postane odpadek. Embalažo običajno zavržemo ob nakupu. Za odvoz, sortiranje te embalaže ter reciklažo oziroma predelavo poskrbi družba za ravnanje z odpadno embalažo. To naredimo na način, da upoštevamo hierarhijo ravnanja z odpadno embalažo (npr. recikliranje ima prednost pred sežigom). Doseči pa moramo tudi okoljske cilje.

 

Vsako podjetje, ki daje odpadno embalažo na slovenski trg, je dolžno zanjo poskrbeti organizacijsko (z vključitvijo v družbo za ravnanje z odpadno embalažo) ter finančno (s plačilom embalažnine). 

Obrazec za povpraševanje -

letne količine, dane na trg RS

 

Obrazec za povpraševanje

 

 

 

 

Po vključitvi v embalažno shemo

 

Vsa podjetja in s.p., morajo za vsako leto posebej voditi evidenco o embalaži, dani na trg RS, in sicer po posameznih materialih in količinah. Predlagamo, da vam pri vzpostavitvi evidence pomagajo vaši dobavitelji, ki praviloma imajo podatke o teži in vrsti posamezne embalaže, pa tudi podatke o količini pretekle nabave. V kolikor teh podatkov nimajo, boste morali vsako embalažo, v katero pakirate vaše izdelke, na začetku stehtati in vzpostaviti ustrezne evidence.

 

Štirikrat letno (za vsak kvartal) nam pošljete poročilo o dajanju embalaže na trg v RS, po posameznih vrstah embalaže.

 

V kolikor dajete na trg RS na letnem nivoju več kot 15 ton embalaže, ali pa če dajete na trg RS embalažo iz PVC, plastične nosilne vrečke, nagrobne sveče ne glede na količino, morate na FURS še:

 • prijaviti svojo dejavnost
 • štirikrat letno plačati dajatev

 

Več o tem si lahko preberete Embaliram in/ali kupujem embalirano blago izven RS | FINANČNA UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE (gov.si).

 

Vsa podjetja in s.p., ki prvič dajejo embalažo na trg RS, se morajo ob začetku opravljanja dejavnosti registrirati pri ARSO. Če tega še niste storili, se registrirajte s klikom na https://gea.arso.gov.si/embalaza/javno/prijavajavno.xhtml.

Obvestila

 

Zahteve za embalažo so v Uredbi o embalaži in odpadni embalaži opredeljene v členih od 7 do 13. Določbe se začnejo uporabljati od 1.1.2022.

Družba za ravnanje z odpadno embalažo Embakom ima v okviru upravljanja skupnega sistema spodaj navedeno mrežo zbirnih centrov, kjer prevzema nekomunalno embalažo v okviru družbe za ravnanje z odpadno embalažo. Končni uporabnik embalaže (ki ni potrošnik) jo lahko odda na naslednji mestih:

Pri ravnanju z odpadki se moramo držati hierarhije, ki nam jo narekujeta evropska in slovenska zakonodaja. Obe zapovedujeta osredotočanje na preprečevanje odpadkov, sledi ponovna uporaba, reciklaža, za tem pride na vrsto energijska predelava in na koncu odlaganje.

Ustrezno odlaganje embalaže je pomembno. Pred oddajo le-te predlagamo, da jo popolnoma izpraznite in stisnete.
Ločeno zbrana embalaža je pomemben vir surovin, preko sortiranja in recikliranja stopa v krožni tok in se ponovno uporabi za enake, podobne oz. druge izdelke.

Embalaža so vsi predmeti iz kakršnega koli materiala (papir, karton, plastika, kovina, les, steklo, keramika, slama, ipd.), ki obdajajo surovino, polproizvod, proizvod) ali ga držijo skupaj, za zaščito blaga na poti do kupca, ravnanje z njim, dostavo in predstavitev blaga od njegovega proizvajalca do uporabnika embaliranega blaga ali potrošnika.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?